Arch Design - HD - Interiors

Corten steel walls, a circular window and a big cross all feature in this house renovated by Raúl Sánchez Architects for a winery in Catalonia.

Called Gallery House, the two-storey property functions as both a guesthouse and gallery for the Mas Blanch i Jové winery in La Pobla de Cérvoles.

Barcelona-based Sánchez planned his renovation around a series of cutaways, all designed to make the interior of the house more sculptural.

A large cross-shaped opening was created through the centre of the house, connecting the two floors and offering a sense of drama.

The new additions are reinforced by the use of Corten, a weathering steel with a distinctive rusty colour and texture. It clads internal and external walls, and also frames the new windows.

"[It] opens four huge windows in each one of the facades of the house, putting it in close contact with the picturesque landscape of the place."

Every year, Mas Blanch I Jové invites a different artist to contribute a new sculpture to the estate and vineyards. Joan Brossa, Frederic Amat and Eva Lootz are among contributors so far.

Gallery House allows the winery to expand this tradition. Going forward, new artists will be asked to also create a small intervention inside this building.

The idea is for the house to be used in various ways. It can accommodate the winery owners and other guests throughout the year, but also double as a public gallery or events space.

The weathering steel surfaces helps to clearly demarcate the areas designed for displaying artworks, while the domestic spaces feature a more humble material palette of pale concrete and natural wood.

The scale of the spaces also differs between floors. The ground floor has a looping plan, with a large living space on one side and a generous dining space on the other.

"The crucial point of the house is the centre of the cross, solved by a small bridge that flies over the ground floor," added Sánchez.

Other projects by the architect include a dental clinic with smile-shaped partitions and a vaulted basement home .

Photography is by José Hevia .

Project credits:

Architecture: Raúl Sánchez Architects

Project team: Raúl Sánchez, Sainza Hervella, Miriam Corcuera, Valentina Barberio, Albert Montilla

Client: Mas Blanch I Jove

Structure: Diagonal Arquitectura

Engineering: Marés ingenieros

Metal works: Metal Ware

Faucets and taps: Icónico

Wood carpentry: Mobles Ferné

Users from around the world share ideas about interior design, home renovation remodeling. Post photos and videos with the best interior design examples and chat with like-minded people. Watch others renovating their home, subscribe to authors from all over the world and stay tuned for updates. Learn the basics of decoration, design and DIY from experts and casual users.

Picture with tags: HD, Interiors, Auto moderation