Poli Sa - HD - Interiors

PUP Architects has refurbished Surrey Docks Farm in London , reinstating a three-storey tower clad in black timber and topped by a golden pig weathervane.

Surrey Docks Farm has occupied this site along the River Thames in Rotherhithe, south-east London, since 1986.

The refurbishment, which was funded through grants, is to help extend the farm's community outreach.

The new development adds a glazed orangery and new landscaped public realm that creates a new "front door" for the farm, opening it out towards the adjacent Thames Path.

"[Our] response involved a mini-masterplan for this frontage. Rather than whole-scale demolition and rebuilding, a series of careful interventions and additions were proposed."

This new river frontage comprises three elements -- the orangery, the tower and a new toilet and storage block extension attached to an existing forge on the site operated by a blacksmith.

Topped by a sawtooth roof , the glass orangery is attached to the river room.

The adjacent tower houses a community kitchen in its ground floor, and an office and meeting room with a balcony in the two storeys above, connected by an external metal staircase.

Drawing on an existing Walter Segal -designed building on the farm, the timber used to construct the new structures has been left exposed.

It is complemented by bursts of colour in the river room's fittings, and translucent corrugated panels that clad the toilet block.

"Reflecting the hybrid agricultural, educational and social function of the farm, simple robust materials are left in their natural stage: galvanised steel, zinc, aluminium, concrete, pine and Douglas fir."

"The patterning of the cladding reflects a subtle shift from agricultural use at ground level to a more civic role of the tower as viewed from a distance," said the studio.

Young firm PUP Architects garnered much attention with their winning entry to The Architecture Foundation's inaugural Antepavilion competition in 2017, designing a rooftop pavilion designed as an air duct and covered in Tetra Pac tiles .

Photography is by Simone Bossi.

Project credits:

Architect: Pup Architects

Contractor: John Perkins Projects

Structural engineer: Structure Workshop

Client: Surrey Docks Farm

Users from around the world share ideas about interior design, home renovation remodeling. Post photos and videos with the best interior design examples and chat with like-minded people. Watch others renovating their home, subscribe to authors from all over the world and stay tuned for updates. Learn the basics of decoration, design and DIY from experts and casual users.

Picture with tags: HD, Interiors, Auto moderation